2 juli: Keti Koti festival “KleurRijk Klarendal”
KleurRijk Klarendal, een festival rond Keti Koti,, de afschaffing van de slavernij op 2 juli. Wat gebeurt er?
Mensen uit diverse culturen in Klarendal leven naast elkaar, niet met elkaar. Daarom hebben Villa Klarendal, Stichting Rijnstad en de Turkse vrouwengroep Klarendal de handen ineen gestoken om de kloof tussen die groepen te overbruggen. Daarvoor organiseren we de volgende activiteiten. Villa Klarendallers doen hieraan mee, omdat we het belangrijk vinden dat wijkbewoners in verbinding staan met elkaar. Onbekend maakt onbemind Wie met elkaar samen werkt, leert de ander kennen en daadoor kunnen mooie vriendschappen ontstaan.
Abraham-Ibrahim
Jaarlijks gaan we met een groep langs de monotheïstische gebedshuizen in de stad: moskee, kerk en synagoge. Waar mogelijk proberen we dat te variëren: we hebben een katholieke kerk en een protestantse kerk bezocht. We zijn op bezoek geweest bij twee Turkse moskeeën en een Marokkaanse moskee.
Doel is dat mensen die normaal gezien een gebedshuis van de andere religie niet binnengaan, nu kennis maken met het andere geloof door er een bezoek aan te brengen.
Deelnemers zijn enthousiast, omdat ze, met hun islamitische, christelijke of niet-gelovige achtergrond, meer leren over de godsdienst die ze tot nu toe niet kenden. Dat horen ze uit de eerste hand, doordat een gelovige van het desbetreffende gebedshuis het verhaal vertelt.
Er zijn vragen uit de groep gekomen om de bezoeken uit te breiden naar anderssoortige geloven (Alewwieten, Sji-itische islam, boeddhisme, hindoeïsme).
Multiculturele uitstapjes
Regelmatig gaat een gemengde groep vanuit Klarendal op stap om interessante bezienswaardigheden te bezoeken die te maken hebben met een andere religie of cultuur.
Bezoeken zijn gebracht aan:
– museum Orientalis geweest (museum islam, christendom, jodendom)
– Joods Amsterdam (introductie Portugese synagoge, Anne Frank Huis, Joods historisch museum)
– Leiden (museum voor volkenkunde / introductie Boeddhisme en Hortus Botanicus)
– Openluchtmuseum Arnhem (hoe leefden mensen tussen 1500-1900)
Door samen te reizen en op te trekken, ontstaat er een band, waardoor mensen elkaar beter leren kennen. Samen leren van de nieuwe dingen die men ziet.
Activiteitengroep MFC Klarendal
Een gemengde groep Klarendallers organiseert leuke activiteiten met en voor de wijk. De afgelopen twee jaar zijn vooral maaltijden voorafgaand aan een feestdag georganiseerd: een Kerstmaaltijd, een Paasmaaltijd en (samen met de landenkookgroep Klarendal) een Iftarmaaltijd tijdens de Ramadan.
Dooor samen te werken, afspraken te maken, samen nieuwe dingen te bedenken, ontstaat op een natuurlijke manier bekendheid tussen deelnemers.